Unieke opdracht(gever) 

“In het voorjaar van 2023 zijn we al begonnen met het maken van het ontwerp van de verschillende installaties, in november zijn we begonnen met de aanleg ervan.” Enthousiast begint werkvoorbereider Luuk zijn verhaal. “We doen aardig veel voor het UMCG!” Luuk is samen met zijn collega’s Harold en Bart vaste uitblinkers voor deze opdrachtgever. Dat merk je direct wanneer je met hem begint te praten over het UMCG. Zelfs de medische afkortingen kent hij inmiddels.  

“Deze opdracht was weer erg mooi voor ons” gaat Luuk verder. De Intensive Care-afdelingen van het UMCG waren verouderd, er was behoefte aan lichte, rustige en moderne afdelingen. Harwig is aangehaakt voor verschillende installaties. Hoewel we als Harwig vaak te vinden zijn in de zorgsector, blijven dit unieke installaties. Op de vraag waarom deze opdracht zo mooi was, is Luuk helder: “de samenwerking met het UMCG is erg prettig en de installaties zijn bijzonder om te doen voor onze monteurs. Het start al bij het maken van de ontwerpen. Je moet rekening houden met bijzondere installaties zoals het verpleegoproepsysteem voorzien van een reanimatieknop op iedere IC kamer. We hebben een reanimatieknop geïnstalleerd die je met één ‘pull handeling’ activeert. De alarmmelding wordt in dit geval gemaakt naar de zusterpost en naar mobiele telefoons. Je wilt natuurlijk niet dat daar fouten in zitten.”  

“Dankzij de samenwerking met een adviseur vanuit het UMCG en onze vaste leveranciers Ascom en Siemens was er erg veel expertise en kennis. Dat maak de kwaliteit uiteindelijk optimaal.” 

Vooruitdenken en systemen 

Bepaalde installaties blijven standaard, ook in dit soort situaties. De brandveiligheid is op een standaard wijze geïnstalleerd en voldoet uiteraard aan alle normeringen.  

Maar iets als een toegangssysteem is in een ziekenhuis uiteraard complexer. Luuk legt verder uit: “iedere deur rondom deze afdeling heeft een eigen toegangssysteem, een schakelaar. In totaal zijn er 46 Intensive Care kamers en 7 Intensieve Verpleging Kamers voorzien van eigen veeg- en schopschakelaars. Tel maar op, dat is aardig wat. Daarnaast loop je bijna nooit met lege handen als verpleegkundige of arts. Je wilt dus dat het werkt en vooral logisch werkt.” 

Er is goed nagedacht over de indeling door onze uitblinkers: “de toegangsdeuren richting de afdelingen hebben we voorzien van een kaartlezer, zodat niet zomaar iedereen de afdelingen op kan lopen. De intercom bij de deuren richting de afdeling zijn gekoppeld aan de toegangscontrole zodat ook op afstand de deuren kunnen worden geopend.”  

“Je wilt dat het werkt en vooral logisch werkt.”

Luuk

Ook aan bijzondere situaties zoals een pandemie is gedacht, Luuk gaat verder: “op drie verdiepingen zijn extra toegangscontrole toegepast. Zo kan de afdeling worden opgedeeld in vier delen. Dit is bijvoorbeeld nodig bij het uitbreken van een pandemie. De deuren kunnen gesloten worden, zo krijg je verschillende quarantaine zones. Door COVID hebben we hier een concreter beeld van gekregen, dat helpt ook bij de installaties.” 

Luuk kijkt tevreden bij het opsommen van de werkzaamheden: “alle installaties zijn op afstand te monitoren en te controleren. Zo zijn storingen snel zichtbaar zijn. Dus ook bij installeren denk je vaak een stap vooruit!” 

(On)gewoonste zaak van de wereld 

Aan dit project hebben meerdere monteurs van Harwig gewerkt, ongeveer vijf uitblinkers. Dit zijn ervaren monteurs die kennis hebben van installaties in ziekenhuizen. “Dat is wel handig” zegt Luuk. “Je kan niet klakkeloos iedereen naar een IC-afdeling of een operatiekamer sturen. Je moet een beetje weten hoe het reilt en zeilt in een academisch ziekenhuis. Harwig heeft die monteurs met de juiste voorkennis. Daarom doen we nog veel meer voor het UMCG en is onze samenwerking vertrouwd.”  

Inmiddels zijn de nieuwe IC’s in gebruik genomen door het UMCG. Begin augustus worden de laatste patiënten overgeplaatst naar de nieuwe ruimtes. Daarmee zit ons werk in het UMCG er nog lang niet op. Er is nog veel te vertellen over onze projecten en de samenwerking. Blijf daarom onze website in de gaten houden, want later dit jaar vertellen we daar meer over. 

Luuk laat het resultaat van de nieuwe IC’s zien op een video van het UMCG