Het gouden hout
Judith begint direct enthousiast te vertellen op de vraag wat de connectie met De Trans is: “Als bedrijf in de technieksector hebben we vaak materialen over die we niet gebruiken. Denk aan kartonnen dozen, plastic zakjes of houten pallets. Niet alles kunnen we recyclen maar veel wel. Die houten pallets op een bijzondere manier. Harwig schenkt dit ‘gouden hout’ – want zo waardevol is het – aan De Trans in Emmen. Deze locatie van De Trans heet De Nerf. Hier werken mensen met een verstandelijke beperking met hun hart en handen aan de mooiste producten. Van tuinbankjes tot vogelhuizen. En dat van Harwig-hout dus. Supergaaf toch?!” Judith is erg enthousiast wanneer we het terrein van De Trans oprijden.
“Alleen het ophalen is al een feestje. Ik neem dan zoveel mogelijk cliënten mee.”
Altijd samen ophalen
We worden ontvangen door begeleider Hugo. Hij werkt inmiddels al 12 jaar bij De Trans. “Ooit werkte ik in een heel andere branche”, begint Hugo. “Ik ben enorm blij dat ik destijds de stap naar dit werk heb gemaakt en de juiste opleidingen op latere leeftijd heb afgerond.” Op de vraag hoe belangrijk de pallets van Harwig zijn voor De Trans reageert hij enthousiast. “Alleen het ophalen is al een feestje. Ik neem dan zoveel mogelijk cliënten mee. Samen tillen we de pallets op een aanhanger en rijden we ze naar onze locatie. Daar laden we ze weer uit.”
We zien dat de pallets onder een grote overkapping liggen achter een rood-wit lint. Hugo legt uit: “Als we de pallets niet afschermen haalt iedereen ze continu op om iets mee te maken. Ze moeten het eerst even overleggen, zo houden we het overzichtelijk.”
Multitasken
Natuurlijk willen we graag weten wat er met de pallets precies gebeurt. Om die vraag te beantwoorden sluit Pascal aan in ons gesprek. Pascal is een cliënt die fulltime op De Nerf werkt. “Ik hou van multitasking. Ik haal de pallets uit elkaar. Haal de schroeven eruit en zaag ze soms op maat. Ondertussen werk ik ook aan het updaten van oude computers. Dat kan gewoon samen hoor!” Pascal kijkt bevestigend naar Hugo. Hij reageert trots: “Pascal kan van twee kapotte computers één werkende maken. Ik heb geen idee hoe! Maar hij kan het, prachtig.”
“Pascal kan van twee kapotte computers één werkende maken”
Een circulair bankje voor de burgemeester
Natuurlijk zijn we bij Harwig blij dat ons afval nuttig gebruikt wordt. Hugo vertelt wat er precies met het hout gedaan wordt: “Nadat we ze klaarmaken voor gebruik zoals Pascal vertelde, zagen we de stukken op maat met mallen. Vervolgens maken we er allerlei producten van. Een moestuintafel, borrelplanken, vogelhuisjes en tuinmeubelen. Op dit moment maken we een bankje voor de burgemeester”, Hugo wijst naar een net afgelakt bankje in de werkplaats.
“We gebruiken hier trouwens iedere vezel van een pallet”, Hugo loopt ondertussen verder door het pand van De Trans. “Resthout gebruiken we eerst voor de decoratieve producten en wat daarvan overblijft wordt verschredderd en tot briketten geperst. Deze verkopen we aan particulieren.” Zo wordt elk stukje hout gebruikt en niets weggegooid.
Een breder beeld van de maatschappij
Wanneer we weer richting de auto lopen om terug te gaan naar Harwig komen we Simone tegen. Simone is begeleider op De Nerf en voor anderhalve dag in de week verantwoordelijk voor de acquisitie en PR voor unit-arbeid van De Trans. Ze benadrukt hoe belangrijk de samenwerking met Harwig is: “Dankzij jullie geven we de cliënten ook een breder beeld van de maatschappij. Ze leren organisaties buiten De Trans kennen. Dat is waardevol. Dus fijn dat jullie hier waren, bedankt!”
“Dankzij jullie geven we de cliënten ook een breder beeld van de maatschappij.”