In 2007 betrok de Brandweer van Enschede een nieuw hoofdstation aan de Zuiderval, de ‘Post Spaansland’. Het gebouw is volgens het beeldkwaliteitplan van dit gebied zeer transparant vormgegeven, naar een ontwerp van Philippe Samyn. Architectenbureau Samyn en Partners is een vooraanstaand Europees architectenbureau dat technisch innovatieve en duurzame gebouwen ontwerpt. Kenmerkend voor het werk van Samyn zijn de ‘dubbele wanden’, die we ook terugzien in het ontwerp van de brandweerkazerne.
Het nieuwe hoofdstation is een eenvoudig, rechthoekig gebouw met een L-vormige plattegrond. Het hoofdvolume aan de noordzijde telt vier verdiepingen, de lagere vleugel strekt zich uit langs de oostzijde. Waar de twee vleugels samenkomen bevindt zich de entree. De begane grond van het hoofdvolume is twee verdiepingen hoog en is geheel opgetrokken in glas. Deze ruimte biedt plaats aan dertien brandweerauto’s, die goed zichtbaar zijn vanaf de straat. De tweede en derde verdieping hebben een houten gevel en zijn voorzien van balkons die rond het gebouw lopen. Deze beschutten het hout tegen neerslag en vormen tegelijkertijd een snelle vluchtweg. Op de noordwesthoek is een transparante sporthal van twee verdiepingen geplaatst, waarin zich een basketbalveld bevindt. De lange voorgevel wordt doorbroken door een verticaal geplaatste glazen doos, waarin zich het hoofdtrappenhuis en de brandweer glijpaal bevinden. De lage zijvleugel is bekleed met aluminium panelen.
Op de begane grond bevinden zich de kleedkamers, douches, werkplaats en opslagruimten. Op de tweede verdiepingen bevinden zich kamers voor de brandweermannen en op de derde verdieping kantoren. In de oostvleugel zijn een receptie en vergaderzalen ondergebracht.
De brandweerkazerne is één van de markante, transparant vormgegeven gebouwen langs de Zuiderval. Het gebouw is zo ontworpen dat het eventueel met een hoogbouw van maximaal 10 verdiepingen kan worden uitgebreid. Of en wanneer dit gebeurt is vanwege de financiële risico’s afhankelijk van het vinden van een koper of huurder. De locatie is gekozen vanwege de goede bereikbaarheid. Er liggen een invalsweg en busbaan voor de het gebouw, waardoor de brandweerwagens snel op de bestemming kunnen komen. In het gebouw is een systeem aanwezig waarmee de stoplichten kunnen worden ingesteld, zodat de brandweer met groen licht kan wegrijden. De kazerne is de werklocatie voor 4 uitrukploegen en zo’n 40 ondersteunende medewerkers.